Yapay Sperm

Çocuk sahibi olma problemi yaşayan çiftlerde, yaklaşık olarak %10’unda azospermi yani menide hiç sperm çıkmama durumu ile karşılaşmaktayız. Azospermik erkeklerin büyük çoğunluğunda testisin kendisine ait üretim bozukluğu nedeniyle dışarı sperm çıkamaz.  Sperm üretim bozukluğu olan bu erkeklerde bölgesel az miktarda üretim var olabilir. Halen Mikro TESE tekniğini kullanarak bu bölgeleri tespit etmeye ve dokudan elde ettiğimiz spermlerle mikroenjeksiyon yöntemini kullanarak çiftlerin çocuk sahibi olmalarını sağlayabiliyoruz. Testis dokusunda sperm bulunamayan erkeklerin ise günümüzde medikal yolla tedavi imkanları olmadığından kök hücre tedavilerindeki gelişmeler ile sperm üretiminin laboratuvar ortamında sağlanabileceği günü heyecan ile beklemekteyiz.
 
26 Nisan’da Nature dergisinin online versiyonu Scientific Reports dergisinde yayınlanan yeni bir makalede cilt hücrelerinin sperm üretimindeki hücrelere dönüştürülebildiği gösterildi. Bu bilimsel çalışma İspanya’da Valencia İnfertilite Enstitüsü (IVI) bilimsel direktörü olan bilim adamı Carlos Simon ve arkadaşları ile Amerika’da Stanford Üniversitesi’nin ortak bir çalışmasıdır. Diğer kök hücre çalışmalarından farklı olarak bu makalede matür insan cilt hücrelerinin bazı genlerle manüplasyonu ile gamet hücrelerine dönüştürülebileceği ispatlanmıştır. Ancak bu hücrelerin kromozom sayısı yarıya inmiş hücreler yani haploid hücreler olduğu bildirilmiştir. Bu haploid hücreler, yumurtayı dölleme yeteneğine sahip tam olarak olgun sperm hücresi safhasına henüz daha ulaşmamışlar. Fransa, Japonya, İngiltere, Çin gibi dünyada birçok merkezde bilim adamları değişik metotlarla laboratuvar ortamında insan sperm veya yumurta hücresini elde edebilmek için yarış halinde iken bu guruplara İspanya’dan da Valencia İnfertilite Enstitüsü katılmış oldu.
 
Son söz olarak, ileride insan sperm veya yumurta hücresinin yapımı laboratuvar ortamında gerçekleşebilecek düzeye gelebilir. Ancak konu bu hücrelerin birleşimiyle bir insanın dünyaya gelmesi olduğundan, bu amaçla kullanılmadan güvenilirliği açısından pek çok testin yapılması, ayrıca bazı ülkelerde doğal olmayan yollarla embriyo elde edilmesinin önündeki hukuki engellerin de kaldırılması gerekmektedir.

Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu
Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu

Türkiye'de özellikle erkek üreme sağlığı üzerinde uzmanlaşmış Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız